Aby sprostać wymogom rynku i wciąż rosnącym gustom klientów fabryka WIENOX jako pierwsza w Polsce i dotychczas jedyna w kraju rozpoczęła produkcję makaronu razowego GRAHAM.
Makaron ten produkowany jest z mąki pszennej uzyskiwanej z pełnego przemiału ziarna, wzbogaconej mąką sitkową.
Dzięki temu zabiegowi uzyskuje się produkt bogaty w błonnik, sole mineralne i witaminy (szczególnie z grupy B) będący cennym beztłuszczowym źródłem energii. Duża ilość błonnika zawarta w makaronie GRAHAM powoduje oczyszczanie organizmu z toksyn, przyczynia się do redukcji cholesterolu oraz gwarantuje właściwą przemianę materii. Woda stosowana w technologii do produkcji jest bogatym źródłem mikroelementów, gdyż pochodzi z własnej studni głębinowej z terenu otoczonego dużym obszarem leśnym.
Makaron razowy Graham został szczegółowo przebadany przez specjalistyczne laboratoria badawcze i posiada atest zdrowia, a także zalecany jest przez Forum Promocji Zdrowia jako cenne źródło odżywcze stosowane w kuchni ekologicznej, wegetariańskiej a także w dietach zdrowotnych.
Potwierdzeniem jakości tego produktu jest uhonorowanie producenta pierwszą nagrodą Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej za "NAJCIEKAWSZY WYRÓB SPOŻYWCZY ROKU 1998" oraz złotym medalem na Międzynarodowych Targach Spożywczych FOODTARG 98.
Makaron razowy GRAHAM firmy WIENOX zachował tak cenne składniki ziarna, jak:
* Błonnik, który oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych resztek nie strawionego pokarmu, ułatwia wypróżnianie, obniża poziom cholesterolu. 100g tego makaronu zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania organizmu.
* Wapń, który przeciwdziała kurczeniu się kości (osteoporozie!). 100g tego makaronu zaspokoi średnio 3% dziennego zapotrzebowania organizmu.
* Fosfor, który ułatwia przyswojenie skrobi, wapnia, odnowę komórek. 100g tego makaronu zaspokaja średnio 30% dziennego zapotrzebowania organizmu. Żelazo, które ułatwia przyswajanie niektórych witamin, poprawia odporność, zapobiega niedokrwistości, przeciwdziała znużeniu. 100g tego makaronu zaspokaja średnio 20% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu.
* Magnez, który wspomaga układ krążenia, przeciwdziała skurczom mięśni, pomaga w zwalczaniu depresji. 100g tego makaronu zaspokaja średnio 30-40% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu.
* Witamina B1, nazywana witaminą nastrojów, która wpływa korzystnie na układ nerwowy, poprawę koncentracji, ma także wpływ na dobre trawienie, poprawia apetyt. 100g tego makaronu zaspokaja średnio 35% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu.
* Witamina b2, która współdziała z witaminą B1w łagodzeniu stresu, wspomaga wzrost, utrzymywania zdrowej skóry, paznokci i włosów, gojenie ran, łagodzi zmęczenie oczu, wspomaga przyswojenie skrobi, tłuszczów i białek. 100g tego makaronu zaspokaja średnio 1.5% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu.
* Witamina PP, która uczestniczy w przemianie mięśni, skóry, układu krążenia